Real Time Web Analytics

Fudge de Ciocolata cu Cirese Deshidratate

First, vorbim de blat. Unul crocant daca lasi cocatura mai mult la cuptor, sau unul usor pufos si crispy in za same time dac-o-ncingi mai putin (utopie nene da parca asta-i za truth). Cum spuneam mai sus pentru o tava de tarta cu diametrul de 24 cm si 4 tavite de 10 cm aveti nevoie de: 330 grame faina, 230 grame unt gras rece, 1 lingura cu esenta de vanilie, 5 -6 linguri cu apa si un praf de sare.

Intr-un bol cerneti sau nu faina cu praful de sare, adaugati untul in bucati cat mai mici, sfaramati totul in maini ca la aluatul de scones pana ajung niste faramituri, adaugati apoi apa, esenta de vanilie si framantati 1-2 minute aluatul. Apoi impartiti bila in doua parti egale – una pentru tarta mare si a doua pentru cele 4 forme mici.. Depinde ce forme aveti voi.. va orientati.. de ex. pentru o tava cu diametrul de 26 va ajunge jumatate din cantitatea totala de aluat. Apoi ori intindeti cu sucitorul aluatul si-l mutati pe tavi, ori il montati direct. Eu am optat pentru a doua varianta, ca-i tare lejer de intins aluatul direct in tava. In cuptorul incins la 180 grade isi petrece aluatul asta impuns cu furculita cam 10-15 minute, atat. Apoi se lasa la racit, timp in care pregatiti fudge-ul.

Va zic acum fix ce-am facut: 720 grame ciocolata zdrobita bine (din care: 150 grame ciocolata cu 52% cacao, 570 grame ciocolata de menaj cu lapte), 2 cutii cu lapte condensat (397 grame *2), 60 grame unt, 200 grame cirese deshidratate ( / nuci / migdale / alune de padure .. ce preferati voi) si 1 sticluta cu esenta (38 ml de la Dr.Otker) de care va pasa voua mai mult (eu am folosit esenta de rom si bine am facut, cea de migdale e absolut delicioasa dar intr-o alta combinatie.. v-o soptesc in alta reteta, curand ) si 50 grame fulgi de nuca de cocos.  

Retineti! Daca vreti un fudge mai ‘ortodox’ ca sa-l numesc asa, puneti de la inceput intr-un vas pe bain marine: toata cantitatea de lapte condensat, ciocolata zdrobita in bucati mici, untul si doar 2-3 linguri cu esenta si amestecati pana se infierbanta bine laptele condensat si se topeste ciocolata… Un termometru infipt in compozitie, care ar indica un maxim de 116 grade, v-ar zice ca s-a evaporat suficienta apa si ca ala ar fi punctul de trecere al fudge-ului catre starea perfecta de “soft ball”. Da merge si fara termometru o sa vedeti. Apoi luati vasul de pe foc si adaugati fructe/alune.. ce va doriti voi.

Ce am facut eu acum e o varianta absolut dementiala de smooth fudge.. ‘neortodox’ da! Intr-un vas la bain marine puneti ciocolata, untul, esenta si doar o cutie (397 grame) cu lapte condensat si amestecati pana se topeste ciocolata. Luati apoi vasul de pe foc, incorporati cealalta cutie cu lapte condensat, adaugati nuca de cocos, ciresele deshidratate sau alune/migdale, etc.. variantele alese de voi. Apoi umpleti tartele si turnati restul de fudge intr-o tavita cu dimensiuni cat mai mici cat sa para mai bombata situatia (tavita tapetata cu hartie de copt/sau unsa cu unt si pudrata cu cacao) si la frigider cu fudge-ul pentru 2 – 3 ore.

Peste tarte presarati imediat pe ici pe colea niste fructe de padure si coaja de porto (e misto rau aroma usor acrisoara ce i-o da), iar peste fudge-ul simplu din tavita tapetati praf de cacao inainte si/sau dupa ce-a stat la rece, apoi taiati cu pofta si incredere ca un freaking chocoholic ninja! yeeeeeaaahhhh!

Dulcegarii-culinare

td.yst_desc { font-weight: normal; font-size: 12px; line-height: 12px; color:#777; } tr.yst_row { padding: 5px 0 0 0; margin: 5px 0 0 0; } tr.yst_row.even { background-color: #f6f6f6; } div.inside ul { margin-left: 20px; } div.inside ul li { list-style: square; line-height:16px; } div.inside a, div.inside a.rsswidget { font-family: 'Lucida Grande', Verdana, Arial, 'Bitstream Vera Sans', sans-serif; text-decoration: none; } div.inside a:hover, div.inside a.rsswidget:hover { text-decoration: underline; } div.inside ul li.rss { list-style-image: url(images/rss.png); } div.inside ul li.twitter { list-style-image: url(images/twitter-icon.png); } div.inside ul li.facebook { list-style-image: url(images/facebook-icon.png); } div.inside ul li.googleplus { list-style-image: url(images/google-plus-icon.png); } div.inside ul li.email { list-style-image: url(images/email_sub.png); } div.inside ul li.yoast { list-style-image: url(images/yoast-16x16.png); } .text, .select { width: 250px; } .postbox p { text-align:left; margin: 0 10px 10px 10px; font-size: 13px; line-height: 150%; } .postbox pre { margin: 5px 10px; padding:4px; background: lightyellow; } .side .postbox p, .side .postbox a, .side .postbox a.rsswidget { font-size: 13px; } div.inside .button:hover, div.inside .button-primary:hover { text-decoration: none; } .postbox#donate { border-color: green; border-width: 2px; } strong.red { color: green; font-weight: bold; font-size: 105%; } .postbox { margin: 0 10px 10px 0; }